Botswana

Into the wild!

SCROLL

Botswana

Botswana is de grootste en meest natuurlijke wildernis in Zuidelijk Afrika. Het is sinds 1966 een republiek en een échte democratie. Botswana werd als armste land gezien ten tijde van de onafhankelijkheid in 1966. Nu heeft het een gezonde economie en hoogste groeicijfer van de Afrikaanse landen. Het land heeft slechts 1.5 miljoen inwoners op een oppervlakte ter grootte van Frankrijk. Gabarone is de hoofdstad en de officiële voertaal is Engels. Meer dan 70% van het land wordt in beslag genomen door de uitgestrekte Kalahari woestijn. In het noordwesten komt de Okavango rivier het land binnen, welke in de Kalahari woestijn uitmondt. Dit resulteert in 10.000 km2 waterwegen, genaamd de Okavango Delta, een uitgebreid netwerk van kanalen, rivieren en lagunes. In tegenstelling tot andere delen van Botswana komt in de Okavango Delta niet het grote wild voor, wel ziet u hier een enorme variëteit aan vogels, wel zo’n 500 verschillende soorten.
Activiteiten
Botswana bestaat voor 17% uit nationale parken en vrijwel alle grote zoogdieren treft u hier aan. In  het Moremi Game Reserve vindt u veel roofdieren. Het nabijgelegen Chobe National Park staat bekend om de grote aantallen olifanten, door de ligging aan de Chobe rivier. Tenslotte noemen we de zoutpannen van Makgadikgadi, de overblijfselen van een meer dat ooit het grootste meer op het Afrikaanse continent moet zijn geweest.
Praktische informatie Botswana

Een visum is niet vereist bij een bezoek van ten hoogste 90 dagen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat tenminste nog 6 maanden geldig is na uw vertrek uit Botswana. Het paspoort dient over 2 naast elkaar gelegen blanco pagina’s te beschikken. Een retour- of doorreisticket is verplicht.

Per oktober 2016 is het voor ouders die met kinderen tot 18 jaar (of 18 jaar worden tijdens de reis) naar Botswana reizen verplicht om, naaste een geldig paspoort, een geboorteakte mee te nemen. Dit dient te worden getoond bij aankomst/vertrek uit het land.
Wanneer een ouder alleen reist met een minderjarig kind, dient de niet-meereizende ouder een toestemmingsverklaring (Parental Consent Affidavit) te hebben ondertekend, welke ter plaatse kan worden overlegd. Een geboorteakte is verkrijgbaar bij de gemeente waar het kind is geboren.

581.730 km²

(Dat is ongeveer 13.9 keer Nederland)

Ca 2.350.000  (2023)

Officiële taal is Engels. Daarnaast wordt er Setswana gesproken.

Pula

Creditcards worden geaccepteerd. Houd er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling
of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. Geldautomaten vindt u in de meeste
grote plaatsen.

UTC +2 (geen zomertijd)

230V. U hebt een verloopstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en kunnen ronde of rechthoekige gaten hebben

+276

Een uitstekende periode voor een bezoek aan Botswana is van april tot oktober. Gedurende deze maanden zijn de dagen zonnig en de temperatuur koel tot warm. ’s Nachts kan de temperatuur dalen. Van november tot april, kunnen de dagtemperaturen boven de 35 graden Celsius uitkomen. De nachttemperaturen liggen zo rond de 25 graden. Deze Afrikaanse zomerperiode is tevens regenseizoen.

Het wegennet in Botswana is beperkt en niet overal van goede kwaliteit. Met name in de noordelijke nationale parken komen veelal zandwegen voor die alleen per 4WD auto zijn te bereizen. De bewegwijzering laat hier en daar nog wel eens te wensen over. Indien u kiest voor een autorondreis dient u zich ervan bewust te zijn dat dit in bepaalde gebieden een avontuurlijke tocht is en meer geschikt voor de ervaren reiziger.

Wanneer u reist, is het altijd belangrijk oplettend te zijn en uw gezond verstand te gebruiken. Vermijd de townships en centra van grote steden ’s avonds en ’s nachts. Let op uw spullen, laat deze niet duidelijk zichtbaar in de auto liggen. Wanneer u een autorondreis maakt raden wij u aan voor het donker te arriveren in uw accommodatie.

Wanneer u de luchthaven OR Tambo in Johannesburg aandoet tijdens uw reis geldt vanaf 25 maart 2019 een nieuwe bagagemaatregel voor reistassen, rugzakken en sporttassen:
1. Alleen reistassen met normale afmetingen en vorm kunnen worden ingecheckt. Dit betekent dat reistassen op z’n minst een vlakke zijde moeten hebben om te kunnen worden ingecheckt.
2. Ronde reistassen of zakken met onregelmatige vorm worden niet geaccepteerd.
3. Tassen met lange draagriemen of draaglussen worden ook niet geaccepteerd.

Mocht uw bagage afgekeurd worden, dan kunt u eventueel bij een van de erkende diensten uw reistas laten inpakken in plastic volgens de richtlijnen.

Met de nieuwe regels is het de bedoeling om opstoppingen bij het verwerken van de bagage te vermijden. De stukken bagage die geen platte zijde hebben of die voorzien zijn van lange draagriemen, veroorzaken vaak blokkades op de verwerkingsband met de nodige vertragingen van de bagageverwerking tot gevolg. IATA (International Air Transport Association) heeft daarom richtlijnen opgesteld om dit te voorkomen.

Bij reizen naar veel (sub)tropische bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht.
Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij een medische instelling.

Maak kennis
met ons team

Door onze ruime ervaring, kennis en passie voor de prachtige bestemmingen, helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuzes tijdens het ontwerpen van uw ideale reis.