QAS holidays

Zoekcode of naam product

Afrika


Praktische Informatie Zuid-Afrika

Land Oppervlakte: 1.220.000 km²

Aantal Inwoners: 54.841.552

Hoofdstad: Pretoria

Officiële Taal: Officiële talen zijn Engels, Afrikaans, Ndebele­, Pedi­, Sotho,­ Swazi,­ Tsonga­, Tswana­, Venda,­ Xhosa­ en Zulu

Muntsoort: Zuid-Afrikaanse Rand, aangegeven met het symbool R.

Creditcards: De belangrijkste internationale creditcards zoals American Express, Diners Club, Mastercard en Visacard worden geaccepteerd. Het gebruik in kleinere steden en sommige winkels kan beperkt zijn. Benzinestations accepteren uitsluitend contante betaling. Bij de meeste banken vindt u een geldautomaat (ATM). Wanneer hier het Cirrus of Maestro vignet vermeld wordt, kunt u pinnen met uw bankpas.

Tijdzone: UTC +2 (geen zomertijd)

Elektriciteit: 230V. U hebt een verloopstekker nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde gaten.

Landcode: +27

Klimaat: Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, hierdoor zijn de seizoenen omgekeerd aan die van ons. Het klimaat in Zuid-Afrika is in tweeën te verdelen. Ten eerste de streek rondom de Kaap tot aan Port Elizabeth en ten tweede het binnenland tot aan het noorden, inclusief de kuststreek van KwaZulu-Natal en het Kruger National Park.

Voor de Kaap zijn de Afrikaanse zomermaanden en herfst de beste maanden. De winters kunnen kil en nat zijn, alhoewel de temperatuur redelijk is. Voor de binnenlanden en het noorden, inclusief Kruger Park en KwaZulu-Natal zijn de herfst- en wintermaanden (onze zomer) ideale maanden. Dieren zijn door de geringe begroeiing en gebrek aan water goed zichtbaar. In de zomermaanden (onze winter) kan het erg warm zijn. In deze periode valt tevens de meeste neerslag.

Autorijden: Het rondreizen per huurauto is enorm populair. Dat is niet zo vreemd want het land beschikt over een uitstekend wegennet met goede bewegwijzering. Men rijdt er aan de linkerkant van de weg. De benzine is een flink stuk goedkoper dan bij ons.

Zuid-Afrika is een groot land. Houdt u er rekening mee dat er behoorlijke afstanden gereden dienen te worden om van hoogtepunt naar hoogtepunt te komen.

Tolwegen: Zuid-Afrika kent diverse tolwegen, dit wordt aangekondigd door een ‘T’ in een gele cirkel op verkeersborden. De kosten kunnen het beste in contanten worden betaald, aangezien buitenlandse creditcards niet overal worden geaccepteerd (kosten liggen tussen de ZAR 5 en ZAR 200, afhankelijk van de lengte van de route en welke regio).
Een elektronisch tolheffingssysteem (E-Toll) is actief op de snelwegen rond Johannesburg en Pretoria. De huurauto's zijn uitgerust met een E-tag. De facturering van de tolgelden die het autoverhuurbedrijf heeft gemaakt wordt via uw creditcard verrekend. In de andere regio’s kunt u met contant geld betalen bij de tolhuisjes.

Nationale Parken: South African National Parks (SANParks) is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer van 21 nationale parken binnen Zuid-Afrika. U betaalt entreegelden bij de toegangspoort, ook als u logeert in een van de accommodaties binnen het park. Indien u meerdere nationale parken aandoet binnen uw reis, kan het voordeliger zijn een ‘Wild Card’ aan te schaffen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar: www.sanparks.org/wild_new/

Veiligheid: Wanneer u reist, is het altijd belangrijk oplettend te zijn en uw gezond verstand te gebruiken. Vermijd de townships en centra van grote steden ’s avonds en ’s nachts. Let op uw spullen, laat deze niet duidelijk zichtbaar in de auto liggen. Wanneer u een autorondreis maakt raden wij u aan voor het donker te arriveren in uw accommodatie.

Reisdocumenten: U hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Het paspoort moet minstens 1 lege pagina bevatten. Een retour- of doorreisticket is verplicht. Houd rekening wanneer u door eSwatini (voorheen genaamd Swaziland) of Lesotho reist, dat uw paspoort 3-6 maanden geldig dient te zijn na terugkeer.

Visum: Een visum is niet vereist voor een toeristisch verblijf van maximaal 3 maanden.

Bagageregeling Johannesburg: Wanneer u de luchthaven OR Tambo in Johannesburg aandoet tijdens uw reis geldt vanaf 25 maart 2019 een nieuwe bagagemaatregel voor reistassen, rugzakken en sporttassen:
1. Alleen reistassen met normale afmetingen en vorm kunnen worden ingecheckt. Dit betekent dat reistassen op z’n minst een vlakke zijde moeten hebben om te kunnen worden ingecheckt.
2. Ronde reistassen of zakken met onregelmatige vorm worden niet geaccepteerd.
3. Tassen met lange draagriemen of draaglussen worden ook niet geaccepteerd.

Mocht uw bagage afgekeurd worden, dan kunt u eventueel bij een van de erkende diensten uw reistas laten inpakken in plastic volgens de richtlijnen.

Met de nieuwe regels is het de bedoeling om opstoppingen bij het verwerken van de bagage te vermijden. De stukken bagage die geen platte zijde hebben of die voorzien zijn van lange draagriemen, veroorzaken vaak blokkades op de verwerkingsband met de nodige vertragingen van de bagageverwerking tot gevolg. IATA (International Air Transport Association) heeft daarom richtlijnen opgesteld om dit te voorkomen.

Gezondheid: Bij reizen naar veel (sub)tropische bestemmingen zijn vaccinaties of andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen of zelfs verplicht. Vaak moeten deze middelen een bepaalde tijd voor vertrek worden toegediend. Zorg dat u vier tot zes weken voor uw vertrek de juiste informatie inwint over het gebied dat u gaat bezoeken. U kunt hiervoor ook terecht bij een medische instelling.

Adres

QAS holidays
Egelantiersstraat 130
1015 PR Amsterdam
+31 (0)20-6838081
info@qasholidays.nl

Openingstijden

ma t/m vr: 09:00 - 17:00 uur

Noodnummer buiten kantooruren

+31 (0)610409621

Winner of:

The First and Fifth Iron Boomerang Award
for best overall touroperator to Australia

Ubuntu Award
for most divers product to South Africa